Pályázatok és fejlesztések

1,

A NEBRASKA-HÁZ Építési Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával „Épületszerkezeti megoldások kifejlesztése könnyűszerkezetes házak hőgazdálkodására” tárgyában vezetett projektet az KKV START INNOVÁCIÓ (2020-1.1.1-KKV START) pályázati kiírás keretében. Ennek folyamatáról, illetve státuszáról folyamatosan tájékozódhat oldalunkon.

A kedvezményezett neve – NEBRASKA-HÁZ Építési Kft.

A projekt címe – Épületszerkezeti megoldások kifejlesztése könnyűszerkezetes házak hőgazdálkodására

A szerződött projekt összege – 33 207 219 Ft

A szerződött támogatás összege – 19 924 331 Ft

A támogatás mértéke (%-ban) – 60,00 %

A projekt kezdésének dátuma – 2021.07.01.

A projekt befejezési dátuma – 2023.06.30.

A projekt azonosító száma – 2020-1.1.1-KKV-START-2020-00278


A projekt tartalmának bemutatása


A projekt megvalósítása során olyan, a Nebraska-Ház Kft. által gyártott és épített könnyűszerkezetes épületek piacra vitelét jelentősen elősegítő komplex műszaki rendszert fejlesztettünk ki, ami alkalmas ezeknek az épületeknek közel nulla energiaigényű működtetésére, gyakorlatilag zéró emissziót eredményező hőgazdálkodása biztosítására.


A kifejlesztett rendszer alkalmas a ház belső terében optimális hőmérséklet biztosítására, a passzív házakra vonatkozó követelmények teljesítésére, megújuló energiaforrások felhasználásával. 


A belső hőtároló szerkezetek a nagy hőkapacitási tulajdonságú anyaggal a hőtárolás elvének kihasználásával alkalmasak a hő megfelelő ideig történő átmeneti tárolására, tartalékolására, és megfelelő irányú átadására a szerkezetek és a belső légtér között. A belső tér optimális hőmérsékletét a fűtésre és hűtésre szolgáló szerkezeti elemek biztosítják.


A különböző épületszerkezeti elemek: külső és belső falak, födémek, tetősíkok és lapostetők kialakításánál különböző beépítési módokban kísérleteztük és vizsgáljuk hőtároló anyagokkal, illetve azok beépítésével előállítható félkész termékeket.


A termékfejlesztéssel a kedvező hőszigetelő képességű épületek piaci versenyképességét fokozza a hőkapacitás fejlesztése, a gyártási technológia gépi fejlesztése lehetővé teszi a jelenlegi építési kapacitás többszörözését a saját, tapasztalt munkaerő megerősítésével. A magas szinten történő gyártás és előkészítés a lerövidülő szerelési idő és élőmunkaszükséglet csökkenése mellett exportképes megjelenést biztosít a környező országokban. Az Ökológiai lábnyom csökkentése, mint uniós törekvés terén is jobb eredményt biztosít, mint a paneles szerkezetek nagy távolságú kamionos szállításával megvalósuló építés. Utóbbival szemben az épület rugalmasabban alakítható, kisebb szükségszerűség az épületek tipizálása és nincsenek (magassági) méretbeli korlátok sem.


A favázas szerkezettel a passzívház szintet elérő hőhídmentes térelhatárolás készíthető a hagyományos technológiánál kb. 30 %-kal kisebb falvastagsággal, ami a beruházó/építtető részére a hasznos alapterület növelését is eredményezi jobb megtérülést biztosítva.

2,

  • Projekt címe: KOMPLEX MŰSZAKI RENDSZER KIFEJLESZTÉSE KÖNNYŰSZERKEZETES HÁZAK HŐGAZDÁLKODÁSÁRA (THERMOKOMP)

  • projekt azonosító: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00287
  • Kedvezményezett neve: NEBRASKA-HÁZ Építési Kft.
  • Támogatás összege: 20 344 530 Ft
  • projekt rövid bemutatása, leírása:

 A PIACI-KFI program keretében, ipari és tudományos kutató partnereinkkel induló fejlesztésünk nem csak a fent leírt hőtárolási képesség jelentősen fokozott kapacitását célozza, hanem a környezeti, megújuló-energiás hőtermelés újszerű megoldásait alkalmazza:

  • Belső terek fűtésére és hűtésére alkalmas panelek, vagy egyéb módon bedolgozható anyagok fejlesztése.
  • Épületgépészeti rendszer beépítése a megújuló energiák hasznosítására.
  • Új fejlesztésű, megújuló energiát hasznosító energiatermelő panelek beépítése.
  • Épületek külső felületein kedvező energetikai tulajdonságú anyagok beépítése, vizsgálata.

A NEBRASKA-HÁZ Építési Kft., a Természettudományi Kutatóközpont és a THERMOFOAM Csomagolástechnikai Kft. konzorciumi tagokkal támogatási kérelmet nyújtott be „Komplex műszaki rendszer kifejlesztése könnyűszerkezetes házak hőgazdálkodására (THERMOKOMP)” címmel 2020-1.1.2-PIACI KFI pályázati program keretében. A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00287 azonosító számon regisztrált kérelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásra érdemesnek minősítette. A projekt több telephelyen, Káván, Felsőpakonyon és Veszprémben valósul meg 2021.09.01-2025.08.31. közötti időszakban.

A projektet az egyre növekvő piaci igény a közel nulla energiaigényű épületek kifejlesztésére hívta életre, melyek használati értéküket és piaci versenyképességüket tekintve nagy előrelépést jelentenek a már hagyományosnak tekinthető szerelt-, vagy szárazépítési technológiával készült épületekhez képest. A belső terekben alapvető követelmény a külső időjárási körülményektől független, komfortos élet- és munkakörülmények biztosítása. A projekt a megújuló természeti erőforrások évszakoktól és napszakoktól, az átmeneti időjárási körülményektől jórészt független hasznosítását tűzi ki célul. A nem mindig a legalkalmasabb napszakban rendelkezésre álló erőforrásokat terveink szerint a kifejlesztett magas színvonalú épületgépészeti rendszer részét képező fázisváltó hőtároló anyagok tárolják. A szárazépítési technológiával készült épületek fűtésére vagy klimatizálására kifejlesztendő komplex innovatív épületgépészeti rendszer révén jelentős megtakarítás érhető el mind a felhasznált építőanyagok és hőszigetelő rendszerek beruházási költségeit, mind pedig az épületek energiafelhasználási költségeit tekintve. A rendszer háromféle „okos” épületpanelből épül fel: az épület belső terében elhelyezett látens hőtároló panelekből vagy egyéb hőtároló rendszerekből, az épület hőszigetelő burkolatán kívül elhelyezett radiációs hűtőpanelből, és a napsugárzás hőjét begyűjtő napkollektor panelből, valamint ezek közötti, intelligens módon vezérelt, termikus csatolást biztosító, egyszerű gépészeti rendszerből. A kitűzött célok megvalósítására egy négytagú konzorcium jött létre. A Nebraska-Ház Kft. favázas könnyűszerkezetes épületei az üzemi előregyártással biztosítják az épületek rövid, akár néhány napos helyszíni szerelési idejét. A Thermofoam Kft. a projektben a fázisváltó hőtároló mikrokapszulák gyártója és az épületpanelek fejlesztője együttműködésben a negyedik konzorciumi taggal, a Természettudományi Kutatóközponttal. A három ipari konzorciumi tag fejlett technológiáik, magas szakértelmük révén és eredményeik alapján megfelelő piaci tapasztalattal és innovációs potenciállal rendelkeznek a tervezett projekt megvalósítására és az annak révén kifejlesztett technológia gyakorlati alkalmazására ezzel kiemelkedően magas műszaki tartalom és minőség elérésére az építőiparban.

A kísérleti- és bemutatóépület Káván épül.

Fejlesztéseink

Kísérleti épületünkben a megújuló energiák újszerű épületszerkezetekben történő tárolását biztosítjuk, ezek fejlesztésén dolgozunk, amihez elnyertük az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatását is. A 2023-ban befejeződő kutatás-fejlesztés eredményeként az ismert hőtermelő berendezéssel előállított hőenergiát a még komfortosabbá tett épületszerkezetekkel még gazdaságosabb üzemeltetés biztosítható. A bemutató házként is funkcionáló épület, mely telephelyünkön készül, egyeztetett időpontban látogatható. Az M4  autópálya mellett, Monor közelében, a repülőtértől 15 perc alatt elérhető.

 

Másik induló fejlesztésünk ipari és tudományos kutató partnereinkkel nem csak a fent leírt hőtárolási képesség jelentős fokozását célozza, hanem a környezeti energiás hőtermelés újszerű megoldásait alkalmazza.

 

Az ÉMI Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont 2023-ban Szentendrén nyíló bemutató területén 12 mintaház épül, melyek közt az egyiket a Nebraska Építési Iroda tervezte és cégünk, a Nebraska-Ház Kft. elnyerte a felépítés jogát.