nkfi-alap-logo
KKV START INNOVÁCIÓ (2020-1.1.1-KKV START) és 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00287

KKV START INNOVÁCIÓ (2020-1.1.1-KKV START)

A NEBRASKA-HÁZ Építési Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával „Épületszerkezeti megoldások kifejlesztése könnyűszerkezetes házak hőgazdálkodására” tárgyában vezet projektet az KKV START INNOVÁCIÓ (2020-1.1.1-KKV START) pályázati kiírás keretében. Ennek folyamatáról, illetve státuszáról folyamatosan tájékozódhat oldalunkon.

A kedvezményezett neve – NEBRASKA-HÁZ Építési Kft.

A projekt címe - Épületszerkezeti megoldások kifejlesztése könnyűszerkezetes házak hőgazdálkodására

A szerződött projekt összege – 33 207 219 Ft

A szerződött támogatás összege – 19 924 331 Ft

A támogatás mértéke (%-ban) – 60,00 %

A projekt kezdésének dátuma – 2021.07.01.

A projekt befejezési dátuma – 2022.12.31.

A projekt azonosító száma – 2020-1.1.1-KKV-START-2020-

 

A projekt tartalmának bemutatása

A tervezett projekt megvalósítása során olyan, a Nebraska-Ház Kft. által gyártott és telepített könnyűszerkezetes épületek piacra vitelét jelentősen elősegítő komplex műszaki rendszert fejlesztünk ki, ami alkalmas ezeknek az épületeknek közel nulla energiaigényű működtetésére, végső cél a zéró emissziót eredményező hőgazdálkodás biztosítása. A kifejlesztendő rendszer alkalmas lesz a ház belső terében optimális hőmérséklet biztosítására, a passzív házakra vonatkozó követelmények teljesítésére.

A belső hőtároló szerkezetek a nagy hőkapacitási tulajdonságú anyaggal a hőtárolás elvének kihasználásával alkalmasak a hő megfelelő ideig történő átmeneti tárolására, tartalékolására, és megfelelő irányú átadására a szerkezetek és a belső légtér között. A belső tér optimális hőmérsékletét a fűtésre és hűtésre szolgáló szerkezeti elemek biztosítják.

A különböző épületszerkezeti elemek: külső és belső falak, födémek, tetősíkok és lapostetők kialakításánál különböző beépítési módokban kísérletezhetők és vizsgálhatók hőtároló anyagok illetve azok beépítésével előállítható félkész termékek.

A termékfejlesztéssel a kedvező hőszigetelő képességű épületek piaci versenyképességét fokozza a hőkapacitás fejlesztése, a gyártási technológia gépi fejlesztése lehetővé teszi a jelenlegi építési kapacitás többszörözését a saját, tapasztalt munkaerő megerősítésével. A magas szinten történő gyártás és előkészítés a lerövidülő szerelési idő és élőmunkaszükséglet csökkenése mellett exportképes megjelenést biztosíthat a környező országokban. Az Ökológiai lábnyom csökkentése, mint uniós törekvés terén is jobb eredményt biztosít, mint a paneles szerkezetek nagy távolságú kamionos szállításával megvalósuló építés. Utóbbival szemben az épület rugalmasabban alakítható, kisebb szükségszerűség az épületek tipizálása és nincsenek (magassági) méretbeli korlátok sem.

A favázas szerkezettel a passzívház szintet elérő hőhídmentes térelhatárolás készíthető kb. 30 %-kal kisebb falvastagsággal, ami a beruházó/építtető részére a hasznos alapterület növelését is eredményezi jobb megtérülést biztosítva.

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00287

Kedvezményezett: Nebraska-Ház Építési Kft.

                        (konzorciumvezető: Berger-Házak Zrt.)

 

Projekt címe: Komplex műszaki rendszer kifejlesztése könnyűszerkezetes házak hőgazdálkodására (THERMOKOMP)

A szerződött projekt összege:           33.907.552.- Ft

Szerződött támogatás összege:         20.344.530.- Ft

Támogatás mértéke:                          60,00 %

A projekt kezdésének dátuma – 2021. 09. 01.

A projekt befejezési dátuma –    2024. 12. 31.

A projekt azonosító száma –      2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00287

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A könnyűszerkezetes épületek fűtésére vagy klimatizálására kifejlesztendő komplex innovatív épületgépészeti rendszer kifejlesztése, amely lehetővé teszi a megújuló természeti erőforrások évszakoktól és napszakoktól, az átmeneti időjárási körülményektől jórészt független hasznosítását. A nem megfelelő napszakban rendelkezésre álló erőforrásokat a kifejlesztett magas színvonalú épületgépészeti rendszer részét képező fázisváltó hőtároló anyagokban tároljuk, majd a kívánt időben és helyen hasznosítjuk az épület belső terének fűtésére vagy hűtésére.

A rendszer háromféle „okos” épületpanelből épül fel, azok szabályozott energetikai csatolása mellett: az épület belső terében elhelyezett látens hőtároló panelekből, az épület hőszigetelő burkolatán kívüli, annak tetején elhelyezett konvekciós/radiációs hűtőpanelből, valamint egy, a napsugárzás hőjét begyűjtő panelből (napkollektor panelből). A külső és belső körülményektől függő, szabályozott energetikai csatolás segítségével a környezetből begyűjtött hőenergiát, vagy a belső térből elvonandó hőt a megfelelő időben és mértékben, „energiacsomagok” formájában, „komp” módjára közlekedtetjük a külső panelek és a belső hőtároló panelek között.

A projekt célja, hogy a kidolgozott komplex épületgépészeti rendszer a Nebraska-Ház Kft. által gyártott épületekbe beépítve közvetlenül értékesítésre kerülhessen.

A fejlesztési feladatok kivitelezésére négytagú konzorcium jött létre. A konzorcium vezetője, a BERGER Házak Zrt. nagypaneles készházgyártási technológiát alkalmaz, a Nebraska-Ház Kft. favázas könnyűszerkezetes épületei az üzemi előregyártás magas fokával biztosítják az épületek rövid, akár néhány napos helyszíni szerelési idejét. A Thermofoam Kft. környezetbarát fázisváltó hőtároló mikrokapszulák fejlesztésének eredményeként megvalósult a jelen projektben is felhasználható terméket előállító kísérleti üzem. Jelentős kutatási hátteret biztosít a 4. konzorciumi tag, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont, melynek a Pannon Egyetemmel közösen működtetett Funkcionális Nanorészecskék Kutatócsoportja részt vett  az itt felhasználni kívánt hőtároló mikrokapszulák kifejlesztésében, alkalmazástechnikai vizsgálataiban és a kísérleti üzemi technológia létrehozásában. A projektben a kapcsolódó területeken speciális tudású egyetemi szakértők bevonásával is számolunk. 

A projekt finanszírozástól független fenntarthatóságát biztosítja a három ipari konzorciumi résztvevő saját forrásokból végzett kutatás-fejlesztési, valamint jelentős termelő és értékesítési tevékenysége. Jelenlegi termelési és értékesítési kapacitásaik és eredményeik alapján kellő piaci tapasztalattal és potenciállal rendelkeznek a tervezett projekt révén kifejlesztett termékek hasznosítására és értékesítésére.

NKFP

facebook
youtube